Kulinarne szaleństwa


Herbatka Magdy
1,5l wody
1 torebka czarnej herbaty
0,5 pomarańczy w plastrach
1 plaster cytryny
5 plasterków imbiru
trochę startego cynamonu
3 pokruszone goździki
1 łyżka miodu

W wersji Maćka dodatkowo:
garść suszonej żurawiny
1/4 jabłka



Zimne nóżki Magdy
2 nóżki
zapomniane buty
mróz i trochę śniegu





Ciasto marchewkowe Magdy
3/4 szklanki oleju
4 jaja
2 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
Garść orzechów włoskich
Garść rodzynek
Płatki migdałowe

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę, olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy, rodzynki.

Po wylaniu ciasta do formy, wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 200°C około 40 minut.





Szarlotka Magdy
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 - 2 kg jabłek
100g masła lub margaryny
cynamon
bułka tarta

W misce wymieszać mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia.
Nasmarować masłem i wysypać bułką tartą średnią tortownicę, po czym równomiernie rozsypać na dnie 1/3 suchych składników.

Obrane i starte na grubych oczkach jabłka podzielić na dwie części, jedną umieścić na pierwszej warstwie suchych składników. Jabłka posypujemy cienką warstwa cynamonu. Następnie sypiemy drugą część suchych składników, resztę jabłek, cynamon, i trzecią część suchych składników. Na wierzchu układamy jedno przy drugim cienkie plasterki masła.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 40 minut. Wierzch musi być dobrze zarumieniony i chrupiący.





Pierniczki Magdy
550 g mąki
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
100 g orzechów włoskich mielonych
50 g orzechów laskowych mielonych
1/2 szklanki miodu (na oko!)
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki powideł śliwkowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki mleka
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 opakowanie przyprawy do piernika (najlepsza jest firmy Kotanyi)
10-15 kropli aromatu cytrynowego

W garnku podgrzej miód, dodaj przyprawę do piernika, kakao i powidła. Dobrze wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Połącz sypkie składniki: mąkę, cukier puder, orzechy, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Dodaj masło, mleko, jajka, aromat, a następnie przestudzoną masę miodową. Dobrze wyrób ciasto.
Piec w temperaturze 180°C, około 7-8 minut (im cieńsze ciasto, tym krócej).
Najlepsze są cieniutkie! Chrupiące i smakowite.




Ciasto malinowe Maćka
1 i 1/3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 torebki cukru wanilinowego
3/4 kostki masła

1 żółtko
50 dag owoców (wiśnie lub maliny, lub...)
10 dag płatków migdałowych (jeżeli wybrano wiśnie)
4 jajka
50 dag twarogu (mielonego lub rozgniecionego)
1/2 szklanki śmietany 30-36%
1 torebka budyniu wanilinowego
1 łyżka cukru pudru

Z mąki, połowy cukru, 1 cukru wanilinowego, 3/4 porcji masła oraz żółtka wyrób kruszonkę. Spód tortownicy wylep 2/3 kruszonki. Przykryj owocami.

Migdały upraż na patelni. Oddziel białka 2 jaj od żółtek. Resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem oraz cukrem wanilinowym. Ucierając, wbij 2 żółtka i 2 jajka. Dodaj twaróg, śmietanę, oraz budyń w proszku. Białka ubij, dodaj 2/3 migdałów. Wymieszaj z masą serową. Rozsmaruj na owocach. Piecz 70 minut w temperaturze 175°C.

Po 15 minutach pieczenia ciasto posyp resztą kruszonki. Ostudzony tort posyp resztą migdałów i cukrem pudrem.




Chleb (przepis Mamy Michowej)
1 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki żytniej
6 szklanek letniej wody
4 łyżeczki soli
1 szklanka słonecznika
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanka siemienia lnianego lub kminku
1/2 szklanka pestek dyni łuskanych
zakwas

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki (nigdy jednak nie odchodzi) Odłożyć 5-6 łyżek do słoika na zakwas, który jest gotowy po 5 dniach, ale może czekać do 10 dni. Przechowywać na dolnej półce w lodówce. Wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej) lub wysmarować tłuszczem formy (najlepsze keksowe) wyłożyć ciasto i włożyć do zimnego piekarnika na ok. 12 godzin. Po 12 godz. Piec w temperaturze 180°C przez 1,5 godziny. Po wyłączeniu piekarnika przetrzymać chleb w nim jeszcze z 10 minut.



Wersja owocowo-orzechowa

Dodatkowo: żurawina, rodzynki, gruszka suszona, morele, orzechy, daktyle, figi, ...





Ciasteczka owsiane Maćka (przepis Magdy)
W misce mieszam:
200g paczki płatków owsianych (Kupiec, błyskawiczne)
2 łyżki maki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki brązowego cukru
Potem dodaję:
1/3 kostki masła posiekana
2 jajka
i dalej mieszam.
Masa musi być lepka i nie za rzadka - w miarę potrzeby zagęszczam mąką.
Potem dorzucam dodatki - tutaj można wykazać się wyobraźnią i wrzucić co się lubi.
Mój ulubiony zestaw to:
2 garście rodzynek,
2 garście suszonych żurawin,
1 garść posiekanych włoskich orzechów,
1 tabliczka czekolady posiekana na kawałki (najlepsza jest Alpen Gold mleczna.
Im więcej dodatków tym lepiej!
I to już wszystko! Teraz masę nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną folia aluminiowa, formując małe placki i przyklepując palcami, żeby były płaskie.

Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180°C około 15-20 minut. W końcowej fazie można podejrzeć czy się ładnie zrumieniły, i czy przy podważaniu widelcem odchodzą od folii.
Ciasteczka po wyjęciu są miękkie, wiec warto zostawić je na około 10 minut na folii, aż wystygną i nieco stwardnieją, i dopiero wtedy zdjąć.





Faworki Joli
Jola - dawaj przepis :)





Makowiec Cypisa
Czekamy na foto i przepis :)


Sernik Maćka
Ciasto:
200g margaryny
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego
3 jajka
2/3 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
1 cukier wanilinowy
3/8 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Piana:
3 białka
3/8 szklanki cukru

Ciasto zagnieść i wyłożyć na spód blachy.
Ser twarogowy wymieszać z pozostałymi składnikami (mikser).
Piec 50-60 min w temperaturze 180°C.
Na 15 minut przed wyjęciem z pieca ubić pianę z 3 białek powoli dodając cukier.
Pianę wylać na ser i dopiekać około 15 min.



Ciasteczka orkiszowe z migdałami Magdy
250 g mąki orkiszowej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
50 g kruszonych migdałów
2 łyżeczki przyprawy piernikowej

Wyrobić ciasto, uformować wałeczek i nożem odcinać plasterki. Układać je na wyłożonej papierem blasze i piec w temperaturze 200 st ok 5-8 minut. Ciasteczka mają być lekko rumiane.

Mąka orkiszowa występuje w oryginalnym przepisie, ale oczywiście można ją zastąpić zwykłą pszenną.

Inne wersje zamiast migdałów i przyprawy piernikowej:
- 50 g pokruszonej gorzkiej czekolady i 2 łyżeczki chilli
- 50 g skórki pomarańczowej i 2 łyżeczki cynamonu




Batoniki Maćka
1 puszka/kartonik mleka skondensowanego niesłodzonego (około 500g)
250 g płatków owsianych
750 g innych składników w dowolnej konfiguracji
- orzechów (laskowe, włoskie, ziemne, ...)
- owoców suszonych (rodzynki, żurawina, gruszka, morela, brzoskwinia, daktyle, figi, ...)
- ziaren (słonecznik, len, sezam, dynia, ...)
- czekolady (gorzka, mleczna)


Mleko podgrzać do temp ok. 50C. Wszystkie stałe składniki wymieszać w misce (większe składniki tniemy na małe kawałki), zalać podgrzanym mlekiem i wymieszać.
Masę rozprowadzić na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia/podkładem silikonowym). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 130C i piec 1h. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i pokroić w dowolnej wielkości kawałki.